Comments are off for this post

JUUDAS MENI POIS – Tapani Suonto

Juudas tunnetaan Raamatusta miehenä, joka muutamaa hopearahaa tavoitellakseen kavalsi ystävänsä. Hän on esikuva täydellisestä lurjuksesta, joka ei muuta ajattele kuin omaa hyötyään. Mutta mikä oli hänen suurin virheensä?

Moni saattaa kuvitella, että Juudaksen lankeemus oli vain hetkellisen mielijohteen seuraus. Sen juuret olivat kuitenkin paljon syvemmällä. Juudas Iskariot tarkoittaa vapaasti käännettynä ”Juudas Karioitin kaupungista”. Kerrotaan, että siihen aikaan oli vallalla uskomus, että kun Raamatun ennustama Messias aikanaan saapuu, Hän ryhtyy hallitsemaan yhdessä Kariotin miesten kanssa. Ilmeisesti Juudas eli tuossa uskossa odottaen hyötyvänsä Jeesuksen ystävyydestä. Hän ei koskaan ottanut Jeesuksen opetuksia vakavasti, vaan eli kaksoiselämää varastaen mm. heidän kukkarostaan varoja omaan käyttöönsä. Hän oli opetuslasten rahastonhoitaja ja siksi varojen väärinkäyttö oli helppo tehdä kenenkään tietämättä, näin hän varmasti kuvitteli. Kun sitten Jeesus alkoi puhua poismenostaan ja valmistella opetuslapsiaan kuolemaansa, Juudas totesi erehtyneensä Jeesuksen suhteen ja päätti ottaa vielä viimeisen hyödyn Hänestä kavaltamalla Jeesuksen muutamasta hopearahasta.

Juudas oli kiero mies ja teki monta vakavaa virhettä elämässään, mutta kaikkein pahin oli se viimeinen. Raamattu sanoo: Juudas meni pois. (Matt.27:5) Näin tekemällä hän sinetöi kohtalonsa.

Mitä tahansa elämässäsi tapahtuukaan, älä seuraa Juudaksen esimerkkiä, vaan pysy lähellä Jeesusta. Kunhan vain et mene pois, Jeesus voi ratkaista pulmasi, epäonnistumisesi, lankeemuksesi, epätoivosi – aivan kaiken.

Juudaksen virhe toistuu jatkuvasti Jumalan seurakunnan keskellä. Ihminen pettyy itseensä, uskovaisiin, seurakuntaan, pastoriin ja jopa vahtimestariin kirkon ovella ja kääntyy pois.

Eräs innokas uskovainen mies oli työssämme tärkeässä vastuussa. Sitten hän katosi toiminnastamme, sillä maailma oli alkanut vetää puoleensa. Hänen elämänsä meni päivä päivältä yhä sekaisemmaksi. Eräänä sunnuntaina luin Helsingin Sanomista hänen kuolinilmoituksensa. Hän oli kuollut huumausaineiden yliannostukseen.

Sielunvihollinen kuiskaa monen uskovan sydämeen: ”Lähde pois ja elämä on silloin paljon helpompaa.” Niin kävi Juudaksellekin: Juudas meni pois ja hirttäytyi. (Matt. 27:5) Hän luuli valinneensa oivallisen tien, mutta se veikin hänet täydelliseen tuhoon.

Minulla on kirjahyllyssäni erään pastorin kirjoittama kirja. Hän oli joskus ystäväni ja työtoverinikin. Sitten hän vetäytyi syrjään enkä tavannut häntä moneen vuoteen. Hän oli edelleen hengellisessä työssä, mutta henkisesti poissa. Hän valitsi toisen tien ja lähti pois Jeesuksen luota. Lopulta hänen työnsä hengellisenä johtajana päättyi katastrofiiin ja samalla koko hänen elämänsä luhistui.

Minulla on monta sellaista hengellistä kirjaa, joiden kirjoittajat ovat jättäneet matkansa kesken. Ihminen on itse mennyt pois, vaikka kirja julistaa edelleen raitista evankeliumia kirjahyllyssäni. Joskus sydäntäni kouristaa, kun muistelen näitä – kerran niin palavia ihmisiä – joiden tie on lopulta vienyt pois Jeesuksen luota.

Heidän elämäänsä on tullut ylivoimainen kiusaus, erämaa, pettymys tai katkeruus ja he ovat kääntäneet selkänsä Jeesukselle ja menneet pois.

Raamattu sanoo: Jos hän vetäytyy pois, ei minun sieluni mielisty häneen. (Hepr. 10:38)

Moni on mennyt pois Jeesuksen luota ajatellen, että minä palaan aikanaan takaisin. näin ei ole kuitenkaan monille koskaan käynyt. Ilman Jumalan suurta armoa ihmisen on vaikeaa, jopa mahdotontakin palata takaisin, sillä ihmisen liha ei koskaan rakasta parannusta ja nöyrtymistä vanhurskaan Jumalan edessä. Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä… (Joh. 6:44)

Kun Jumala puhdistaa

Jokaisen oksan minussa, joka kantaa hedelmää, hän puhdistaa, että se kantaisi runsaamman hedelmän. (Joh. 15:2)

Joskus Jumala vie meidät koettelemusten läpi. Hän puhdistaa ja tyhjentää, jotta hän voisi täyttää Hengellään ja siunata. Hän lähtee liikkeelle vastatakseen rukouksiimme. Jotta Hän voi siunata ja antaa uutta, hänen täytyy ensin puhdistaa ja ottaa pois vanhaa. Ne ajat ovat kriittisiä aikoja. Juuri silloin moni kääntää selkänsä Jeesukselle ja menee pois. Juuri kun Jumala on vastaamassa ihmisen rukouksiin ja valmistamassa häntä uuteen, ihminen lähtee pois.

Siksi haluan tänään sanoa:  tapahtuu elämässäsi mitä tahansa, älä mene pois vaan pysy lähellä Jeesusta. Niin kauan kuin olet lähellä Häntä, kaikki on hyvin. Vaikka olet erämaassa, pettynyt itseesi, pettynyt muihin ihmisiin ja pettynyt koko elämääsi, pysy lähellä Jeesusta.

Jeesus kysyi kerran opetuslapsiltaan: Tahdotteki tekin mennä pois!? (Joh. 6:67) Niin olivat tehneet jo monet Hänen seuraajansa ja Hän tiesi, että niin tulevat tekemään vielä tuhannet. Pietari vastasi Jeesukselle: Kenen tykö me menisimme. Sinulla on iankaikkisen elämän sanat. (Joh. 6:68)

Pietari tiesi, että vaihtoehtoja ei ole olemassa. Ei ole ketään toista, jolla olisi valta antaa syntejä anteeksi. Ei ketään toista, joka voisi meidän elämämme muuttaa ja jolla olisi avaimet taivasten valtakuntaan.

Tee sinäkin selväksi itsellesi, että vaihtoehtoja ei ole olemassa. Jeesus on ainoa tie elämään ja yltäkylläisyyteen ja siksi muita teitä ei kannata edes harkita.

Hurraa Jeesus!

Eräs mummo tuli kerran alttarille haluten antaa elämänsä Kristukselle. Rukouksen jälkeen häntä kehotettiin kiittämään Jeesusta siitä, että hänenkin syntinsä oli nyt annettu anteeksi. Silloin mummo huusi kovalla äänellä: ”Hurraa Jeesus!”

Kun tulet Jeesuksen luokse, olet kuin maratonjuoksija, joka on saapunut maaliin. Olet viimein perillä, sieltä ei tarvitse lähteä enää minnekään. Sinun ei tarvitse enää muuta kuin pysyä lähellä Jeesusta. Olet täydellisesti turvassa ja vastaukset kaikkiin ongelmiisi ja murheisiisi ovat Hänessä.

Raamattu sanoo uskovan taisteluista ja ahdistuksista: Näissä kaikissa me saamme jalon voiton Hänen kauttansa, joka on meitä rakastanut. (Room. 8:37) Englantilainen käännös toteaa: Näissä kaikissa me olemme enemmän kuin voittajia. Elämä on pitkä maraton ja siihen sisältyy paljon erilaisia vaikeuksia ja taisteluja, mutta martonjuoksija on voitossa kiinni niin kauan kuin hän pitää kiinni Kristuksesta.

Kun ihminen tulee Jeesuksen luokse, hän tuntee tulleensa kotiin. Kun ihminen lähtee pois Jeesuksen luota, hän tuntee surua. Rikas mies lähti Jeesuksen luota pois murheellisena. Ne askeleet vievät aina lopulta murheeseen.

Kristinuskossa ei ole kyse opista joka meidän on omaksuttava, vaan persoonasta jota meidän on seurattava. Jos otat Jeesuksen pois kristinuskosta, ei jää jäljelle mitään. Hän on koko kristinusko.

Siksi saatana yrittää jatkuvasti ohjata meitä Juudaksen tiellä, pois Jeesuksen luota. Ilman tuota väärää askelta ei sielunvihollisella ole meihin mitään valtaa, mutta jos luovumme Hänestä, me olemme sielunviholliselle pelkkä suupala.

Kristittynä eläminen on hyvin yksinkertaista: pysyä lähellä Jeesusta. Älä tee kristityn elämästä monimutkaisempaa kuin mitä se on. Se riittää, että seuraat Häntä paivän kerrallaan ja silloin olet täysin turvassa ja matkalla iankaikkiseen elämään. Tapahtuu mitä tahansa, pidä lyhyet tilivälit Jeesuksen kanssa ja kaikki päättyy hyvin. Ei sinun tarvitse selvittää elämäsi ongelmia, Jeesus tekee sen puolestasi. EI sinun tarvitse väkivalloin muuttaa itseäsi, Pyhä Henki tekee sen puolestasi kun elät lähellä Jeesusta.

Kerran eräs nainen näki näyn, jossa Jeesus ilmestyi hänen kotiinsa. Nainen hämmentyi nähdessään Jeesuksen, sillä koti oli aivan sekaisin ja nainen sanoi Jeesukselle: ”Odota hetki, minä vähän siivoan tätä huushollia ensin.” Silloin Jeesus vastasi: ”Nyt ei ole aika siivota, nyt on aika olla hetki minun kanssani.” Hetken kuluttua nainen katsoi ympärilleen ja huomasi, että koti olikin jo täysin siivottu. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Silloin hän ymmärsi, että elämä Jeesuksen lähellä riittää siivoamaan meidän sydämemme. Mutta jos Jeesuksen läheisyys puuttuu, kaikki oma ponnistelukin on turhaa.

Leonard Ravenhill on sanonut: ”Syntiä tekevä lakkaa rukoilemasta ja rukoileva lakkaa tekemästä syntiä.”

Minä olen tie

Vanha tarina kertoo lähetyssaarnaajasta, joka kulki viidakossa pienen pojan kanssa. Alkuasukaspoika raivasi edellä tietä viidakkoveitsellään. Lähetyssaarnaaja alkoi epäillä, että he ovat eksyksissä ja kysyi pojalta: ”Onko tämä varmasti oikea tie?” silloin poika vastasi: ”Ei tämä ole tie, minä olen tie.”

Jeesus on tie läpi ongelmien viidakon. Ilman Häntä me eksymme tuohon viidakkoon ja menehdymme sinne. Mutta kun me seuraamme Jeesusta, Hän vie meidät läpi ylivoimaisienkin ongelmien, sillä Hänelle ei mikään ole mahdotonta.

Moni on kysynyt meiltä vuosien aikana: ”Miten te hallitsette tätä One Wayn työtä, kun se on levinnyt ympäri maailmaa?” Ei meidän tarvitse, emmekä me kykenekään hallitsemaan kaikkea. Meidän täytyy vain pysyä lähellä Jeesusta ja Hän hallitsee. Tämä on Hänen työtään, ei meidän ja Hän kantaa myös viimeisen vastuun kaikesta. Hengellisten johtajien tärkein tehtävä on pysyä lähellä Jeesusta.

Kun sielunvihollinen houkuttelee sinua pois Jeesuksen luota, lue ensin Raamatusta, mitä tapahtui kaikille niille opetuslapsille, jotka eivät menneet pois kuten Juudas. He elivät rikkaan elämän Jumalaa palvellen ja voittivat omakseen taivasten valtakunnan. He eivät koskaan vetäytyneet pois omaksi kadotuksekseen ja saivat täydellisen voiton kaikista perkeleen hyökkäyksistä.

Lopulta voittaa Kristus

Eräs sairaanhoitaja sanoi kerran: On järkyttävää seurata, kun ihminen ei tee kuollessaan muuta kuin kiroilee kaikin voimin.

Paavali sanoi ennen kuolemaansa: Minä olen hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksun päättänyt, uskon säilyttänyt ja täst edes minulle on talletettuna vanhurskauden seppele…eikä ainoastaan minulle vaan myös kaikille jotka hänen ilmestymistään rakastavat. (2 Tim.5:7) Nekin olivat kuolemaan valmistautuvan ihmisen sanoja, mutta kovin erilaisia.

Sinunkin juoksusi päättyy kerran, mitä sinä sanot silloin?

Kerran bolsevikkien vangitsema veäläinen piispa seisoi teloituskomppanian edessä. Hän oli kaivanut oman hautansa ja oli teloitusvuorossa. Bolsevikki kysyi pilkallisesti: ”No, kumpi nyt voittaa, teidän Kristuksenne vai me?” Piispa vastasi tyynesti: ”Ensin voitatte te, sitten voittaa Kristus.”

Ne olivat piispan viimeiset kuuluisat sanat. Hänet ammuttiin. Ensin voittivat bolsevikit, mutta sitten voitti Kristus.

Muista, että tapahtuu elämässäsi mitä tahansa, lopulta voittaa Kristus. Siksi ainoa oikea tapa elää läpi kaikkien ahdistustenkin on elää lähellä Häntä.

Mutta me emme ole niitä, jotka veätytyvät pois omaksi kadotuksekseen…(Hepr. 10:39)

Eräs vanha tarina kertoo Armenian kristittyjen vainoista. 40 kristittyä oli pakotettu seisomaan alasti kovassa pakkasessa. Vartiomiehet seisoivat läheisellä nuotiolla lämmittelemässä. Lopulta yksi kristityistä vaipui kuolleena maahan. Silloin toinen kristitty astui upseerin luo ja sanoi: ”Minä luovun ja kiellän Kristuksen. Antakaa minun mennä kotiini.” Silloin tuo upseeri sanoi hämmästyneenä: ”Miksi petit Herrasi?”

Upseeri oli nähnyt juuri hetkeä ennen kuin ensimmäinen kristitty oli vaipunut kuolleena maahan, enkelin joka oli laskenut kirkkaan kruunun tuon kristityn päähän. Upseeri kertoi näkynsä, riisui vaatteensa ja astui tuon poislähteneen kristityn paikalle. Hän polvistui maahan ja rukoili: ”Herra, anna minulle se kruunu, jonka olit aikonut antaa tuolle miehelle.” Hän kärsi marttyyrikuoleman ja sai kruununsa.

Muista, että tapahtuu mitä tahansa, lopulta voittaa Kristus. Siksi ainoa oikea tapa elää on elää lähellä Häntä – loppuun asti.

Jeesus on kanssasi

Raamattu kertoo, että kerran Jeesuskin meni pois. Hän meni pois ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin eivät olleet kuuliaiset…(1Piet. 3:19)

Hän meni pois kuuliaisuudesta Isää kohtaan, noustakseen pian ylös tuonelasta voittajana. Nyt Hän on meidän kanssamme – joka päivä maailman loppuun asti. Siksi voit aina olla turvallisella mielellä, sillä jos sinä itse et mene pois, ei mikään voi riistää sinulta iankaikkista elämää ja sitä rauhaa, jonka Jeesus Kristus on sinulle antanut.

 

Tapani Suonto