Comments are off for this post

Saarnaa Sanaa

Jumalan sanaa vastaan on hyökätty kautta koko maailman historian. Jo Eedenin puutarhassa käärme kysyi Eevalta: ”Onko Jumala todella sanonut?” (1. Moos. 3:1) Israelilaiset sanoivat Moosekselle: ”Puhu sinä meidän kanssamme, älköön Jumala puhuko.” (2. Moos. 20:19) Kerran Jeesus sanoi juutalaisille: ”Miksi te ette ymmärrä minun puhettani? Siksi, että te ette siedä kuulla minun sanaani.” Maaherra Festus puolestaan huusi Paavalille: ”Sinä olet hullu, Paavali! Paljot kirjoitukset tekevät sinut hulluksi.” (Apt. 26:24) Miksi Jumalan sanaa vastustetaan ja pyritään vesittämään eri tavoin? Ainakin siksi, että se kertoo totuuden täydellisestä Jumalasta ja langenneesta ihmisestä. Raamattu kertoo meille, että Jumala on pyhä, vanhurskas ja totuudellinen, ihminen ilman Jumalaa on puolestaan syntinen, eksyksissä ja matkalla kohti iankaikkista kadotusta. Sana paljastaa ihmisen ylpeyden ja kapinan Jumalaa vastaan ja se ilmoittaa meille ainoan tien pelastukseen Jeesuksen Kristuksen kautta. Lihallinen ihminen ei haluaisi ottaa vastaan totuutta vaan uskoo mieluummin valheeseen.

Miksi Paavali kehotti suorastaan vakavasti Timoteusta saarnaamaan sanaa? Miksi hän ei lempeästi pyytänyt häntä kertomaan mukavia tarinoita ja lausumaan ystävällisiä sanoja ja aivan erityisesti varomaan sitä, ettei kukaan vain loukkaantuisi tämän puheista? Siksi, että Paavali tunsi Jumalan rakkauden ihmistä kohtaan. Hän tunsi Jumalan, joka haluaa ohjata ihmiset pimeydestä valkeuteen ja kuolemasta elämään. Paavali ymmärsi, että vain Jumala kykenee synnyttämään elämää ja herättämään kuolleita ja että  Jumalan Sanassa on elämää antava ja uudestisynnyttävä voima. Kun hengellisesti kuolleessa tilassa oleva ihminen kuulee Jumalan Sanan, hänellä on mahdollisuus herätä kuolemantilastaan, tehdä parannus ja löytää tosi elämä. Omien ajatustensa ja filosofioidensa vallassa olevan ihmisen mieli voi kirkastua, kun hän kuulee Jumalan Sanan. ”Jumalan Sana on elävä ja terävämäpi kuin mikään kaksiteräinen miekka. Se tunkee läpi, kunnes erottaa sielun ja hengen, nivelet ja ytimet ja tuomitsee sydämen ajatukset ja aikeet.” (Hepr. 4:12) Ihminen voi eksyä omissa ajatuksissaan ja viisauksissaan hyvin kauas totuudesta sitä itse lainkaan ymmärtämättä. Kun ihminen ei pelkää Jumalaa eikä halua sydämestään kunnioittaa hänen sanaansa, ei ole suuri ihme, että musta julistetaan valkoiseksi ja valkoinen mustaksi, totuus valheeksi ja valhe totuudeksi. Ihmissydän on kovin petollinen. Siksi siihen ei kannata laittaa luottamustaan. Kaikenlainen synti on tulosta siitä, että Jumalan sanalla ei ole sijaa sydämissä. Jeesus sanoo: ”Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys. (Mark. 7:21-22)

Oman viheliäisen sydämen ja omien ailahtelevien ajatusten varaan ei siis kannata rakentaa elämää. Meidän on tärkeää oppia laittamaan täysi luottamus ja turva Jumalan Sanaan, Raamattuun. Sana on ikuista ja totuus kestävää ja pysyvää, siinä on valtava voima. Sana on todellista leipää nälkäiselle sielulle, se ravitsee ja vahvistaa, se kirkastaa ajatukset ja mielen, se antaa toivoa ja lisää uskoa, se opettaa ja ohjaa, nuhtelee ja varoittaa. Jumalan sana on kuin kirkas valo, joka voittaa pimeyden. Siksi on tärkeää, että syntinen ihminen voi kuulla sanan ja näin hän saa mahdollisuuden tehdä parannuksen ja kääntyä pahoilta teiltään Jumalan puoleen. Jumalan Sana, Jeesus Kristus, tuli tähän maailmaan pelastaakseen meidät iankaikkisesta kadotuksesta. Hänen sanansa kannattaa ottaa vakavasti ja todesta. Jos hylkäämme hänet, hylkääämme ainoan elämän. Jos vastaanotamme hänet, otamme vastaan iankaikkisen elämän. ”Saarnaa sanaa”, on ajankohtainen ohje tämänkin ajan seurakunnille.